Ένα ιστολόγιο των μαθητών της Γ΄Γυμνασίου Χιλιομοδίου,
στο μάθημα της Ν.Ε. Γλώσσας
(υπεύθυνη καθηγήτρια: Κων/να Δράκου)

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή ο Νέλσον Μαντέλα







  Συγκίνηση έχει προκαλέσει σε όλον τον κόσμο, η απώλεια του Νέλσον Μαντέλα, που, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, στα 95 του χρόνια άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη σε όλη την ανθρωπότητα.

Ο Νέλσον Μαντέλα, δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ,  ήταν ο πρώτος έγχρωμος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το 1994 έως το 1999 αλλά και επαναστάτης ενάντια στο καθεστώς του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, αφού από το 1944 και για 20 χρόνια ήταν επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών και αποφυλακίστηκε από τον λευκό πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ το Φεβρουάριο του 1990.



                        «Αφιέρωσα τη ζωή μου στον αγώνα του λαού της Αφρικής. Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Λάτρεψα το ιδανικό μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό για του οποίου την πραγμάτωση εύχομαι να ζήσω και να το πετύχω. Αλλά, εάν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω» (δήλωση του Ν. Μαντέλα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Ριβόνια, 20 Απριλίου 1964).



Η απελευθέρωσή του σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.


  Το 1993 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

             Το 2009 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 18η Ιουλίου «Ημέρα του Μαντέλα» και κάλεσε όλους τους ανθρώπους να αφιερώσουν 67 λεπτά από το χρόνο τους για να κάνουν κάτι θετικό για τον πλησίον τους, τιμώντας τα 67 χρόνια που ο Μαντέλα αφιέρωσε στον αγώνα του κατά του ρατσισμού.
                 «Περπάτησα τον μακρύ δρόμο προς την ελευθερία. Προσπάθησα να μην παρεκκλίνω. Έκανα στραβοπατήματα κατά τη διαδρομή. Όμως ανακάλυψα το μυστικό ότι αφού σκαρφαλώσει κανείς ένα μεγάλο λόφο, ανακαλύπτει μόνον ότι υπάρχουν πολλοί λόφοι ακόμη μπροστά του» (από την αυτοβιογραφία του «Ο Μακρύς Δρόμος προς την Ελευθερία»)





Μπορείτε να:

  •     διαβάσετε τα δύο αυτοβιογραφικά του βιβλία, το «Μακρύ δρόμο προς την ελευθερία» και το «Συζητήσεις με τον εαυτό μου» που έγιναν διεθνή μπεστ-σέλερ, και το βιβλίο "Ομιλίες που άλλαξαν τον κόσμο: Νέλσον Μαντέλα· Δαλάϊ Λάμα", που περιλαμβάνει ένα μεγάλο απόσπασμα του λόγου που εκφώνησε ο Μαντέλα προς υπεράσπισή του, όταν το 1963 δικάστηκε για δολιοφθορά, προδοσία και βίαιη συνωμοσία στην πασίγνωστη δίκη της Ριβονίας.
  •      δείτε το ντοκιμαντέρ «Μαντέλα: Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία», που αποτυπώνει την ιστορία του μεγάλου νοτιοαφρικανού ηγέτη από το ξεκίνημά του σε ένα μικρό χωριό, μέχρι την ορκωμοσία του, ως του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Νοτίου Αφρικής.

Δείτε επίσης: http://www.neolaia.gr/2013/12/06/nelson-mandela-i-zwi-tou-mesa-apo-20-fwtografies/

                      http://gr.youthforhumanrights.org/voices-for-human-rights/champions/nelson-mandela.html

                     
Κ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου