Ένα ιστολόγιο των μαθητών της Γ΄Γυμνασίου Χιλιομοδίου,
στο μάθημα της Ν.Ε. Γλώσσας
(υπεύθυνη καθηγήτρια: Κων/να Δράκου)

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Γ 2

4η Ενότητα /Παραγωγή λόγου

(Με σχόλιά σας μπορείτε να εκφράσετε την άποψή σας, να κάνετε διορθώσεις και επισημάνσεις στα  κείμενα των συμμαθητών σας).                                                                        

Θέμα

Είστε πολίτες μιας Ευρώπης που σταδιακά ενοποιείται. Τι περισσότερο ελπίζετε και τι κυρίως φοβάστε από την προοπτική αυτή;        


Α΄ΟΜΑΔΑ :

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ
                                                                 ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ  ΕΝΩΣΗΣ                                                                                                                                                 
 
   Η Ευρώπη σταδιακά ενοποιείται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται, καθώς όλο και περισσότερα κράτη εντάσσονται σε αυτή. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη επιφέρει κυρίως προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και φόβους.   
    Καταρχήν, σαν πολίτες της Ε.Ε έχουμε πολλές προσδοκίες, οι οποίες μπορεί να  πραγματοποιηθούν με προϋπόθεση  την συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών μελών της Ε.Ε. . Ελπίζουμε όλοι να έχουν την δυνατότητα να εργάζονται, συνεπώς υπάρχει πιθανότητα να ελαχιστοποιηθεί αρκετά το φαινόμενο της ανεργίας αφού, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με απλές διαδικασίες από μία χώρα σε μία άλλη. Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να έχουμε ίσα δικαιώματα, μπορεί να υπάρχει καλύτερη υποδομή στην υγεία, υπάρχει περίπτωση να  οργανωθεί σωστότερα η εκπαίδευση , μπορεί να εξελιχτεί η τεχνολογία, να δημιουργηθούν και να συγχρηματοδοτηθούν έργα υποδομής λόγου χάρη  δρόμοι, γέφυρες κ.α. Επίσης με την συνεννόηση των άλλων κρατών μπορεί να λυθούν αρκετά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η τρύπα του όζοντος και με την αλληλεγγύη το ένα κράτος μπορεί να στηρίζει οικονομικά το άλλο σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστούν κάποια κοινωνικά προβλήματα, για παράδειγμα: τα φαινόμενα της φτώχειας, των ναρκωτικών, της παιδικής εργασίας, της τρομοκρατίας κ.α. Τέλος, με την ενοποίηση αυτή ελπίζουμε, ότι τα κράτη θα συνυπάρξουν αρμονικά χωρίς  αιματηρούς πολέμους.
         Ωστόσο, από την άλλη ελλοχεύουν κίνδυνοι και φόβοι. Ο κυριότερος ενδεχόμενος κίνδυνος που επικρατεί στους πολίτες της Ε.Ε. είναι η αλλοίωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Έχουμε επομένως ανησυχούμε,ότι η χώρα μας επηρεάζεται αρνητικά σε πολλούς τομείς, είτε αυτοί είναι ήθη και έθιμα, είτε γλώσσα, είτε θρησκεία, γιατί δεχόμαστε επιδράσεις από άλλους λαούς της Ε.Ε. ’Επιπλέον, αρκετά συνηθισμένο είναι το γεγονός, ότι μία χώρα η οποία είναι οικονομικά ισχυρότερη από άλλες έχει τον τρόπο και τα μέσα να επιβάλλεται σε άλλες οικονομικά ή πολιτικά ασθενέστερες χώρες.
 Συνοψίζοντας, πιστεύουμε πως με την ενοποίηση των κρατών μελών της Ε.Ε.  μπορεί να επωφεληθούμε, ωστόσο παραμονεύουν και πολλοί ενδεχόμενοι κίνδυνοι οι οποίοι μας απειλούν. Ας ελπίσουμε πως οι πολίτες της Ε.Ε.  θα προφυλάξουν τα πολιτιστικά τους στοιχεία και θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς πυρηνικά, τρομοκρατία, παιδική εκμετάλλευση και ρατσισμό.

                          


                                                                                      Επιμελήθηκε από: Ξεπαπαδάκη Ιωάννα
                                                                                                                 Ταγαρά Γεωργία
                                                                                                                 Χατζηρώδος Πολύδωρος 
                                                                                                                  Μέξιας Σπύρος
                                                                                                                  Μέξιας Χρήστος


ΟΜΑΔΑ Β΄ (Μαρισόφη, Γιώτα, Αντώνης, Κώστας)

     
ΣΎΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΈΝΟΥ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οικονομική και πολιτική ένωση είκοσι οκτώ ευρωπαϊκών κρατών. Από τότε νέες διευρύνσεις έχουν αυξήσει τον αριθμό των κρατών μελών της και μεταγενέστερες τροποποιητικές συνθήκες έχουν επεκτείνει τις αρμοδιότητές της. Θεωρείται ως η ισχυρότερη ένωση κρατών μέχρι σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, με επιδιώξεις οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου .
      Οι ελπίδες που έχουν αρκετές  χώρες είναι  να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση  για  να κάνουν όνειρα για την ένταξη  τους σε αυτή. Ως  πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελπίζουμε ότι  με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρας μας και οι υπόλοιπες χώρες θα έχουν ειρήνη. Ακόμα  η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει οικονομική στήριξη  και φιλικές σχέσεις με άλλες χώρες έτσι ώστε να εξελίσσεται
 η τεχνολογία της χώρας μου και να μπορούμε να πηγαίνουμε  σε άλλα σχολεία με προγράμματα ανταλλαγής μαθητών,να αναδειχτεί το κράτος μας και οι δυνατότητες  του.
    Ωστόσο,  εκτός από ελπίδες  έχουμε και πολλούς  φόβους. Αρχικά φοβόμαστε μήπως  χαθεί η πολυμορφία και η αυτονομία της χώρας μου,φοβόμαστε τον ανταγωνισμό από τα άλλα κράτη και την εκμετάλλευση της χώρας μου. Ακόμα φοβόμαστε μην χαθεί η πολιτιστική ταυτότητα μας με την πολιτιστική αφομοίωση και φτάσουμε σε σημείο να μην έχουμε δική μας ταυτότητα και ιδεολογία.
   Παρά  τους φόβους όμως πρέπει να δούμε τα θετικά τα όποια είναι και περισσότερα για την ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάρα τα αρνητικά,είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουν όσες χώρες θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.







                                                                                 

3 σχόλια:

  1. Έχει σχετικά ωραίο περιεχόμενο και μου αρέσει το γεγονός ότι έχετε χρησιμοποιήσει ωραίο λεξιλόγιο, αλλά πρώτον θα προτιμούσα οι γραμμές να ήταν όλες σε μια ευθεία έτσι ώστε να έχει μια καλύτερη εικόνα. Δεύτερον, πιστεύω, ότι θα έπρεπε να είχατε αναπτύξει περισσότερο και τα θετικά και τα αρνητικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και οι δύο εκθέσεις είναι πολύ καλές . Θα ΄θελα όμως να πω στη δεύτερη ομάδα ότι η έκθεση σας δεν είναι πολύ καλή . Κατά τη γνώμη μου θέλει πάλι διόρθωση . Γενικότερα είναι αρκετά καλή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και δεν συμφωνώ με το να σχολιάζετε ανώνυμα, αφήνω το σχόλιο, σεβόμενη το ότι ο συμμαθητής σας που το κατέθεσε, με ενημέρωσε σχετικά. Καλύτερα όμως να μην επαναληφθεί. Θα συμφωνήσω όμως, ότι η εργασία της Β΄ομάδας αναρτήθηκε χωρίς τις απαραίτητες διορθώσεις. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο....

    Κ.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή