Ένα ιστολόγιο των μαθητών της Γ΄Γυμνασίου Χιλιομοδίου,
στο μάθημα της Ν.Ε. Γλώσσας
(υπεύθυνη καθηγήτρια: Κων/να Δράκου)

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Γ 1

4η Ενότητα /Παραγωγή λόγου

(Με σχόλιά σας μπορείτε να εκφράσετε την άποψή σας, να κάνετε διορθώσεις και επισημάνσεις στα  κείμενα των συμμαθητών σας).                                                                        

Θέμα

Είστε πολίτες μιας Ευρώπης που σταδιακά ενοποιείται. Τι περισσότερο ελπίζετε και τι κυρίως φοβάστε από την προοπτική αυτή;        

ΟΜΑΔΑ Γ¨  
(ΟΛΓΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ)


ΣΥΝΤΑΞΗ  ΚΕΙΜΕΝΟΥ


   Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία οικονομική και πολιτική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1992. Στόχο είχε να φέρει στους πολίτες της Ευρώπης την ειρήνη και την ευημερία στις μεταξύ τους σχέσεις. Στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και συγκεκριμένα αποτελείται από 28 Ευρωπαϊκά κράτη. Η ραγδαία ενοποίηση όμως των κρατών δημιουργεί  στους πολίτες ελπίδες  αλλά και φόβους.
   Αρχικά γεννιούνται οι πρώτες ελπίδες οι οποίες έχουν να κάνουν με διάφορα ζητήματα. Με την ευρωπαϊκή ενοποίηση το πρώτο που ελπίζουμε είναι να υπάρξει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους λαούς που ανήκουν σε αυτήν. Όλα τα κράτη θα πρέπει να αναπτύξουν μια αρμονική συνεργασία μεταξύ τους, ώστε να αποφευχθούν οι πολεμικές συγκρούσεις που θα επιφέρουν την διχόνοια.  Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να ζούμε σε μία Ευρώπη χωρίς διακρίσεις αλλά με ίσες ευκαιρίες, ίδια δικαιώματα  αλλά και υποχρεώσεις. Ευχόμαστε να μην υπάρχουν ρατσιστικές αντιλήψεις αλλά αλληλοσεβασμός , αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Ακόμη, μέσα από την συνεργασία των κρατών, τη  συλλογική δράση και τον κοινό αγώνα  θα  μπορέσουν να αντιμετωπιστούν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν ολόκληρη την Ευρώπη (ανεργία,φτώχεια,εγκληματικότητα,καταστροφή περιβάλλοντος) και θα υπάρξει η θεμελίωση μιας ανθρωπιστικής κοινωνίας που είναι και το πιο σημαντικό. Θα θέλαμε επίσης ο κάθε λαός να γνωρίσει τον πολιτισμό των άλλων λαών, αλλά να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά και την εθνική του ταυτότητα. Κατόπιν οραματιζόμαστε την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των λαών και των ατόμων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή ένωση θα έχει καθαρά οικονομικό χαρακτήρα ή θα ενδιαφέρεται μόνο για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων των κρατών- μελών της. Αλλά ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι ο κυριότερος στόχος να είναι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και η καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών της.
   Ωστόσο η ευρωπαϊκή ενοποίηση μας γεννά και φόβους. Ο βασικότερος από αυτούς είναι πως με αυτήν τη συνεχή και πολύ εύκολη επαφή με τους πολιτισμούς των άλλων λαών ως πολίτες μπορεί να επηρεαστούμε και να χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα(τη γλώσσα ,τη θρησκεία, τις παραδόσεις και  τα ήθη μας). Ακόμα υπάρχει ο φόβος της δημιουργίας μιας Ευρώπης γνωστής ως “Ευρώπη δυο ταχυτήτων” το οποίο σημαίνει πως από την μια πλευρά θα υπάρχουν τα ισχυρά οικονομικά κράτη που θα κυβερνούν τα οικονομικά ασθενέστερα και μη ανεπτυγμένα κράτη. Όλα αυτά στο μέλλον θα δημιουργήσουν κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες οι οποίες ίσως οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή της ένωσης.
  Για αυτό λοιπόν πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετικότητα και την πολιτιστική ταυτότητα κάθε λαού αλλά πάνω από όλα την δική μας,ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης της και να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας με κοινό στόχο την ηρεμία όλων των κρατών.

ΟΜΑΔΑ Δ΄ (Κων/νος, Θανάσης, Δημήτρης)

Η Ευρώπη σταδιακά ενοποιείται. Η ενοποίηση αυτή δημιουργεί σε άτομα και λαούς ελπίδες ότι ένα καλύτερο μέλλον θα προκύψει από τη συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών. Παράλληλα όμως, δημιουργούνται φόβοι οι οποίοι κάνουν την ιδέα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης να εμφανίζει αρνητικά αποτελέσματα .
Προσωπικά ελπίζω ότι από μια τέτοια ενοποίηση, θα εξασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη και η αρμονική συνεργασία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Ακόμα ελπίζω πως θα ξεχαστούν οι διαμάχες του παρελθόντος και πως όλοι οι άνθρωποι θα επικεντρωθούν στο παρόν. Οραματίζομαι μια Ευρώπη που παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη θα στοχεύει στην ανάδειξη των πολιτιστικών της αξιών, την επίλυση σημαντικών προβλημάτων (περιβαλλοντικών ή μη) και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων  ώστε να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης.  Τέλος, θα επιθυμούσα, όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μπορέσουν να αναδείξουν και να διατηρήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Έτσι κάθε  κράτος να έχει παράλληλα ευρωπαϊκή και εθνική ταυτότητα.
Από την άλλη πλευρά η ενοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών μου δημιουργεί και ορισμένους φόβους. Φοβάμαι ότι τα ισχυρότερα κράτη θα  επιδιώξουν να επιβάλουν τη βούληση τους στα ασθενέστερα για να προωθήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.  Ένας άλλος φόβος είναι ότι τα μικρότερα κράτη θα χάσουν την ταυτότητα και την αυτονομία τους και θα γίνουν υπόδουλοι των ισχυρών κρατών. Με φοβίζει επίσης, η πιθανότητα να αποκτήσει η Ευρώπη οικονομικό χαρακτήρα όπου θα επικρατούν τα κέρδη και τα υλικά συμφέροντα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έντονες ανισότητες και πολλές διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.
Δεν ξέρω αν εκπληρωθούν οι ελπίδες μου και  αν διαψευσθούν οι φόβοι μου   αλλά για να μην γίνει το αντίθετο θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε,  ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να πετύχει τη σωστή ενοποίηση της, για να  γίνει το μέλλον της καλύτερο.


ΟΜΑΔΑ Ε΄


ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ



     Η Ευρώπη στις μέρες μας μετά από μεγάλη  πάροδο του χρόνου σταδιακά ενοποιείται και επέρχονται αρκετές αλλαγές στην εξέλιξη των κρατών .Στα κράτη της Ευρώπης  γίνονται  πολλές μεταβολές σε όλους τους τομείς, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Οι μεταβολές αυτές όμως , εκτός από πολλές ελπίδες στους λαούς της Ευρώπης δημιουργούν και πολλές επιφυλάξεις για το μέλλον.
       Όλοι μας ελπίζουμε, κατά την ενοποίηση των κρατών, να εξασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη, η αρμονική συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών και οι πόλεμοι- συγκρούσεις που συνόδευαν την Ευρώπη κατά τους προηγούμενους αιώνες να αποτελούν οριστικό παρελθόν. Επίσης, ελπίζουμε ότι οι αξίες του ανθρωπισμού, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ευημερίας θα ισχύουν για όλους, πλούσιους και φτωχούς. Επιπλέον, ελπιδοφόρα για το μέλλον της Ευρώπης θα ήταν εκτός από την οικονομική πρόοδο και η ανάπτυξη των πολιτιστικών αξιών και ιδιαιτεροτήτων κάθε ευρωπαϊκού λαού. Αν επιτευχθεί αυτή η παράλληλη άνοδος, τότε η ενοποίηση θα αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξέλιξη την επιστήμη, την παιδεία και την τεχνολογία, ενώ θα εξαλειφθούν πολλά μείζονα προβλήματα, όπως η ανεργία και η φτώχεια.
       Από την άλλη πλευρά όμως, αυτές οι αλλαγές γεννούν και κάποιους φόβους για το αν τελικά μπορούν να πραγματοποιηθούν Ο μεγαλύτερος φόβος είναι μήπως η Ευρώπη μετατραπεί σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Στην μία ταχύτητα θα βρίσκονται τα ισχυρά και πλούσια κράτη και στην άλλη τα μικρά και φτωχά κράτη. Επιπλέον, φοβόμαστε την πολιτιστική εξάλειψη των ιδιαιτεροτήτων των ασθενέστερων κρατών και ότι υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει η Ενωμένη Ευρώπη ένα στυγνό οικονομικό χαρακτήρα, όπου οι αξίες του κέρδους και του υλισμού θα κυριαρχούν. Τέλος άλλοι δύο λόγοι για να φοβόμαστε είναι η πολιτιστική, πολιτική και οικονομική υποταγή στις ΗΠΑ και αν θα μπορέσουμε τελικά να διαφυλάξουμε την πολυφωνία κάθε ευρωπαϊκού πολιτισμού.
       Συνεπώς η σταδιακή ενοποίηση της Ευρώπης πρέπει να γίνει προσεκτικά και μεθοδευμένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι ελπίδες και όχι οι φόβοι μας.



Γιώργος Καρυοφύλλας, Ιωάννα Μαρμαρά, Θανάσης Λουπάσκου

4 σχόλια:

  1. Οι εργασίες όλων των παιδιών είναι εξαιρετικές . Ήταν πολύ ενδιαφέρον κυριότερα της Γ΄ ομάδας , αλλά και οι άλλες ήταν πολύ καλές . Στην ομάδα Δ΄ η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καλός πρόλογος . Τέλος στην ομάδα Ε΄ το λεξιλόγιο είναι ενδιαφέρον
    και κυριότερα επειδή είναι μαθητές που δεν έχουν δείξει τόσο καλή έκφραση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή προσπάθεια και από τις 3 ομάδες!!! Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι πως οι εργασίες υστερούν σε κάποια μέρη ως προς τα σημεία στίξης (μετά από τις συνδετικές λέξεις-φράσεις) και ότι έχουν παραλείψει τη δημιουργία τίτλου. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος έκφρασης και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η ομάδα Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω πως και οι τρεις ομάδες έχουν κάνει μια πολλή καλή εργασία. Ένα πρόβλημα που έχουν και οι τρεις ομάδες είναι πως δεν έχουν βάλει τίτλο ενώ κάποιες άλλες έχουν προβλήματα στην στίξη.Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να υπάρχει μια πιο ομαλή σύνδεση των νοημάτων στις παραγράφους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γνώμη μου είναι ότι και οι τρεις ομάδες έχουν κάνει μία πολύ καλή δουλειά πάνω στην εργασία.Αλλά στα γραπτά αυτά υπάρχουν και κάποια προβλήματα τα οποία είναι η έλλειψη του τίτλου και η στίξη και ότι υπάρχει μια ομαλή σύνδεση στο νόημα στις παραγράφους.Επίσης, έχουν χρησιμοποιήσει πολύ ωραίο λεξιλόγιο.Πιστεύω ότι η ΟΜΑΔΑ Δ' δεν έχει κάνει ανάπτυξη παραγράφου με αποτέλεσμα το γραπτό αυτό να είναι σχετικά μικρό. Μπράβο σε όλα τα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή