Ένα ιστολόγιο των μαθητών της Γ΄Γυμνασίου Χιλιομοδίου,
στο μάθημα της Ν.Ε. Γλώσσας
(υπεύθυνη καθηγήτρια: Κων/να Δράκου)

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Δυστυχώς οι πολεμικές συγκρούσεις δεν έχουν λείψει στις μέρες μας......





Ο Εμφύλιος Πόλεμος της Σομαλίας (1991-σήμερα)



Η Σομαλία είναι το σπίτι πολυάριθμων φυλών και πληθυσμιακών ομάδων, με πολλές από αυτές να αντιτίθενται στα πεπραγμένα του δικτάτορα Siad Barre ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Ως αντίποινα, ο δικτάτορας οδήγησε τα στρατεύματά του εναντίον τους, έχασε όμως στις μάχες και ανατράπηκε από την εξουσία. Κι όμως, η υποστήριξη που απολάμβανε από μερίδα Σομαλών θα οδηγούσε σε ένοπλη επανάσταση στις αρχές της δεκαετίας του '90 για να τον επαναφέρουν στη θέση του, με το κίνημα να επιτυγχάνει. Με το που επέστρεψε ωστόσο στην εξουσία ο δικτάτορας, ένα μεγάλο κομμάτι της βόρειας Σομαλίας διακήρυξε την ανεξαρτησία του από το υπόλοιπο κράτος, με τα αιματηρά γεγονότα να μη λείπουν φυσικά. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με τη χώρα να είναι πλέον ερείπια και τον ΟΗΕ να στέλνει συνεχώς τις ειρηνευτικές του δυνάμεις για να αποτραπεί η γενίκευση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια κοινωνία που έχει χωριστεί τουλάχιστον στα δύο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο νεκρούς Σομαλούς από τις συρράξεις..

                  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/531487/ligotero-gnostoi-emfulioi-polemoi/


ΣΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΧΡΟΝΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ  Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Στον τέταρτο χρόνο βρίσκεται από σήμερα ο πόλεμος στη Συρία

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις σήμαναν και πάλι συναγερμό για τον πόλεμο στη Συρία, που εισήλθε σήμερα στον τέταρτο χρόνο του.
Τρία χρόνια αιματηρών συγκρούσεων και συστηματικών βομβαρδισμών έχουν καταστρέψει τη χώρα, έχουν αναγκάσει εννέα εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχουν προκαλέσει μία ανθρωπιστική κρίση με πρώτα θύματα τα παιδιά.
Μία γενιά Σύρων κινδυνεύει "να έχει χαθεί για πάντα", καθώς ο εμφύλιος πόλεμος έχει στερήσει τα παιδιά από την φροντίδα, την εκπαίδευση και την ασφάλεια", προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους ο ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τη Unicef, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τρεις ΜΚΟ, 5,5 εκατομμύρια παιδιά υφίστανται τα καταστροφικά δεινά του πολέμου στη Συρία. Οι οργανώσεις ζητούν την εφαρμογή της απόφασης που ψηφίσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο και καλεί όλες τις πλευρές της σύρραξης να επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την έκταση της Συρίας.

 http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/418417/ston-tetarto-hrono-vrisketai-apo-simera-o-polemos-sti-syria    




ΙΡΑΚ:ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ Hatra ΠΟΛΗ ΤΟΥ 3ου ΑΙ. Π.Χ

Les djihadistes détruisent la ville historique de Hatra en Irak
Hatra, Irak, en 2002

To Iσλαμικό Κράτος συνέχισε το Σάββατο την καταστροφή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιράκ.Αυτήν τη φορά επιτέθηκε στην ιρακινή πόλη Hatra στο βορρά της χώρας ανέφερε ένας ιρακινός καθηγητής αρχαιολογίας.
.  
Η Hatra συγκαταλέγεται στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά της  Unesco και βρίσκεται  110 km ΒΔ της Μοσούλης.Η πόλη θεμελιώθηκε τον 3ο αι.π.Χ και φημίζεται για τους ναούς της.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιράκ αλλά και κατοίκους οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν 2 εκρήξεις στον χώρο και έπειτα με μπουλντόζα συνέχισαν την καταστροφή. Ο ιρακινός υπουργός τουρισμούκαι αρχαιοτήτων στο Facebook, επιβεβαίωσε την επίθεση: «η αργή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο Ιράκ εμψύχωσε τους τρομοκράτες για να διαπράξουν ένα ακόμη έγκλημα στις αρχαιότητες καταστρέφοντας και κλέβοντας στην  Hatra.»                    presstv
Αυτές οι νέες καταστροφές επέρχονται 2 μόλις ημέρες μετά την καταστροφή αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Nimroud με μπουλντόζα.Η αρχαία ασσυριακή πόλη έχει ιστορια 3 χιλιετηρίδων. Η Unesco είχε χαρακτηρίσει αυτήν την ενέργεια ως  «έγκλημα πολέμου «. Τον τελευταίο μήνα βίντεο έδειξαν εικόνες όπου μέλη του Ισλαμικού Κράτους καταστρέφουν γλυπτά ασσυριακού πολιτισμού που χρονολογούνται εδώ και 2.600 έτη στο Μουσείο της Μοσούλης και ελληνιστικούς θησαυρούς.This file photo shows part of the remains of Hatra, an ancient city 110 kilometers southwest of Mosul in Iraq.
Το Ισλαμικό Κράτος προβαίνει σε αυστηρή ερμηνεία του ισλάμ σύμφωνα με την οποία τα λείψανα και οι αναπαραστάσεις εκλαμβάνονται ως ειδωλολατρεία και οφείλουν να καταστραφούν.Η λατρεία του ισλάμ είναι κατ΄εξοχήν ανεικονική. (Le Vif 07/03/15)

Η Hatra με δισχιλιετή ιστορία από την εποχή του βασιλείου των Σελευκιδών που ήλεγχε μεγάλος μέρος από την αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου. Είναι διάσημη για τους περίτεχνους κι επιβλητικούς  κίονες του ναού της .(theguardian)
                                                                                               http://dimpenews.com/2015/03/07

Διαβάστε για πολέμους που σημειώθηκαν μέσα στο 2014      http://www.todayfocus.gr/arthra-thx/oi-polemoi-toy-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου