Ένα ιστολόγιο των μαθητών της Γ΄Γυμνασίου Χιλιομοδίου,
στο μάθημα της Ν.Ε. Γλώσσας
(υπεύθυνη καθηγήτρια: Κων/να Δράκου)

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ν. Καζαντζάκης "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά"

Ο διάσημος Zorba the Greek

Το βιβλίο "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά έργα του Νίκου Καζαντζάκη τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό. Η διεθνής απήχηση και η διαχρονική ανταπόκριση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη αποδεικνύεται από την πληθώρα των εκδόσεών του σε ξένες γλώσσες, που δίκαια αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες λογοτέχνες ο οποίος καθιερώνεται ως ο πλέον πολυμεταφρασμένος Νεοέλληνας συγγραφέας παγκοσμίως.
Από τη μία πλευρά στις ξένες εκδόσεις, το μυθιστόρημα ο Ζορμπάς λαμβάνει το 1954 το βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος που εκδόθηκε στη Γαλλία. Μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί στις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αλβανικά, Αραβικά, Βιετναμέζικα, Βουλγαρικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Δανικά, Εβραϊκά, Εσθονικά, Ιαπωνικά, Ισλανδικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κινεζικά, Κορεατικά, Κροατικά, Λιθουανικά, Νορβηγικά, Ουγγρικά, Ουκρανικά, Ολλανδικά, Περσικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σερβοκροάτικα, Σινγκαλέζικα, Σλοβακικά, Σλοβενικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Τσέχικα, Φιλανδικά, στην ομιλούμενη γλώσσα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στην ομιλούμενη γλώσσα του Λουξεμβούργου και στην ομιλούμενη γλώσσα της Νότιας Αφρικής.
 Πηγή: http://www.ethnos.gr


 Πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη:
http://www.kazantzakis-museum.gr/




Ο Καζαντζάκης και ο "πραγματικός" Ζορμπάς


Η ταινία Zorba the Greek (Αλέξης Ζορμπάς) που έκανε τον ήρωα του Καζαντζάκη διεθνώς γνωστό, σκηνοθετήθηκε από τον έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη και στον ομώνυμο ρόλο πρωταγωνιστούσε ο  Άντονι Κουίν μαζί με τους  Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά (και σε πρώτη εμφάνιση ο Σωτήρης Μουστάκας). Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Κρήτη. Τη μουσική της ταινίας  έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και ο ρυθμός που είναι γνωστός ως συρτάκι ταξίδεψε για μια ακόμη φορά την ελληνική μουσική πολύ έξω από τα σύνορα της χώρας. Η ταινία προτάθηκε για επτά βραβεία Όσκαρ το 1964 και βραβεύτηκε με τρία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου